Tik-Tok. Розвага чи хвороба підлітків?

/Files/images/korespondenti/Софія Богаєнко.jpg /Files/images/korespondenti/Карина Гоністратенко.jpg
Багато хто чув про відносно нову соціальну мережу Тік-Ток. Кількість її користувачів сягнула більше мільярда осіб. Довкола цього сервісу багато галасу і суперечок відносно того, чи це нова глобальна хвороба психічного розладу, що охоплює людство, чи його рятівник?

Даний сервіс для створення та перегляду коротких відео з’явився в 2016 році і відомий майже кожному другому жителю нашої планети, котрий має доступ до гаджету та в мережу Інтернет.

Кілька слів про те, що в нас у школі називають « тік-током головного мозку». Основні синдроми : повторювання смішних фраз типу «кіт ти маму мав» і повторювання рухів.

Це вже дійшло до такого рівня, що підліток навіть не замислюється над своїми діями. Він просто танцює. Виглядає смішно і дивно. Не можна назвати таке дійство надзвичайним, але це точно не норма.

Щоб мати більше інформації про те, чому молодь полюбляє «зависати» у Тік-Ток, ми провели опитування серед своїх однолітків. Ставили їм два запитання:

1. Чи використовуєш застосунок Тік-Ток і який контент переглядаєш?

2. Як ти вважаєш, чи несе загрозу тобі як особистості відео, що розміщені в даній соціальній мережі?

Опитали 28 осіб віком 13–15 років. Сім підлітків, за їхніми словами, даним застосунком ніколи не користувалися. Ще п’ять осіб відеоконтент у Тік-Ток переглядають 1–2 рази на тиждень. Щоразу витрачають на нього до 10 хвилин. Решта опитаних даним сервісом користуються дуже часто.

Тік-Ток, як і будь-яка соціальна мережа, розважає. Це смішні меми чи скетчі. На перший погляд ніби все добре, адже в цьому додатку кожен може знайти для себе цікавий контент або реалізувати свій потенціал та ідеї. Та зазирнемо глибше...

Використання застосунку є можливістю звільнити свою внутрішню скутість, агресію, що накопичилась протягом дня. І це буде способом самовираження в хорошому сенсі. Бо інколи нам цього не вистачає. Тоді це досить гарне, веселе хобі.

Одночасно користувачі даної соціальної мережі, в переважній більшості, свідомі того, що розміщений у ній відеоконтент є заохоченням до копіювання, повторення поведінкових ситуацій свого оточення.

Тож самокритично говорять, що це новий спосіб деградації.

Звичайно, набагато цікавіше подивитися смішні ролики, ніж зробити домашнє завдання чи допомогти батькам.

Тік-Ток дозволяє тобі посидіти в цій мережі 15 секунд (саме така тривалість відео), а потім ще п’ятнадцять. І ще...

Тут виникає перша проблема. Тік-Ток «з'їдає» багато часу. Ти й не помітиш, як сидиш уже другу годину, а в тебе ще багато різних справ.

Наступна проблема – дурнуваті, а часом небезпечні челенджі. Всі, мабуть, чули про дівчат, що наковтались пігулок. Чи бачили челендж про перебігання підлітків через вулицю перед проїзджаючими на швидкості автомобілями.

До речі, тут є питання до людей, що розробляють програму, адже не секрет, що перед публікуванням ролик перевіряють на наявність елементів насилля чи дискримінації. То як такі челенджі потрапляють в мережу і стають популярними?

Більша частина користувачів застосунку – діти та підлітки. І тут ховається найбільша небезпека. Бо підліток не має сформованої системи самооцінки та усталених поглядів відносно заохочень до публічності.

Може ми не зможемо вирізнятися та показувати своє внутрішнє «Я» без лайків та підписників у соціальних мережах? А може будемо плагіатити за мільйонами людей тренди з перевдяганням, схудненням чи ідентично відкривати рота під одні й ті самі пісні, намагаючись гнатися за популярними тіктокерами, втрачаючи ідентичність..?

То ж Тік-Ток розвага чи хвороба людства?

Ось, напевно , ми й перерахували « дві сторони медалі».

Добре, коли люди мають можливості самовираження. Головне, щоб це робилося не лише заради лайків та підписок чи через страх відстати від трендів...
Погано, що ця мереже поширює чи в ній свідомо дехто пропагує небезпечні челенджі, а іноді й відео відверто насильницького характеру. Тож чи зможе Tik-Tok стати корисним для людини, а не апокаліпсом ідентичності та способом пропаганди популярності будь- якими методами?

Однозначної відповіді немає... Все залежатиме від норм поведінки, законодавчої бази та розвитку критичного мислення кожного із нас.

Кiлькiсть переглядiв: 540

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.