У Решетилівці виготовили гобелен для президента США

У селищі Решетилівка працює єдина в Україні майстерня художніх промислів. Там виготовляють гладкі двосторонні гобелени та килими ручної роботи за французькою технологією. Співпрацюють із президентською адміністрацією.

Килими,гобелени , виготовлені тут , прикрашають інтер΄єри багатьох громадських споруд, посольств України ,українського центру культури та бізнесу в Афінах.

/Files/images/Інна Горбовцова.jpg Решетилівські майстри співпрацюють із президентською адміністрацією. На замовлення виготовили гобелен для Президента США.

– Робили килими для секретаріату Ющенка. І не знали, що там паркет. А шерсть по такій поверхні сильно ковзається. То ж килими не стали стелити, – розповідає Сергій Колінченко, директор майстерні.

– Курирував процесом якраз Яценюк. Нам відмовилися оплачувати за килими. А тут його раз – і вибрали головою Верховної Ради. Дав команду, гроші зразу і проплатили. У залі, де президент виступає із промовами, у золоченій рамі вишитий герб і поряд рама, в якій гобелен "Ваза із квітами". То все роботи решетилівських майстрів,– пояснює .

Майстерню створили 2006-го. Працівники раніше робили на фабриці ім. Клари Цеткін. Це одне з найстаріших підприємств художніх промислів України. Належало концерну "Укрхудожпром". До нього входили 25 фабрик.

– Усіх їх купив Леонід Черновецький за часів свого депутатства у Верховній Раді. Київ ставився до фабрики, як до сировинної бази. Постійно вимагали гроші. Без зарплати сиділи місяцями. А в кожного сім'я, діти. Ми із фабрики й пішли. Місцева влада дала приміщення. Організували свою майстерню,– пригадує директор.

Бувають у майстерні і знаменитості. Телеведучі Антін Мухарський та його дружина Сніжана Єгорова купили оригінальну сорочку із вишивкою білим по білому. Два великі гобелени замовила колишній прем'єр Юлія Тимошенко.

–Приїхав був народний депутат, сам невеликий зростом. Прізвище якесь таке, не запам'ятав. Замовив вишити сорочку. І видно у вишивці ні бе ні ме. А раз депутат, то вхопив Бога за бороду. Як почав наших вишивальниць оскорбляти. Та все мат-перемат. Насилу випроводили.

.Працюють із пряжею новозеландської шерсті. Вона найменше кошлатиться.

–Щоб килимарниця приступила до роботи, потрібно зробити передоплату не менше 30 відсотків. Буває, замовлений гобелен забирають аж через рік-півтора, — Говорить Сергій Колінченко. – Над гобеленом у півтора квадратних метра килимарниця працює не менше місяця. Уявіть, наскільки це копітка робота. У тому ж портреті десь не так потягнув нитку, і людина виглядає косоокою.

/Files/images/Решетилівка-1.jpg/Files/images/Решетилівка-2.jpg/Files/images/Решетилівка-3.jpg/Files/images/Решетилівка.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 887

Коментарi

  • Жека

    2014-10-08 22:47:08

    КЛАС НЕ ЗНАВ ШО У НАС ДЄЛАЮТЬ ТАКІ ПРЕКРАСНІ РЕЧІ...

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.