У Трудолюбі вогонь вели в бік Росії. Так вшанували учасника АТО коваля Петра Федоряку

Цієї середи у Трудолюбі поховали учасника АТО, відомого далеко за межами України майстра ковальської справи Петра Федоряку.
Церемонію відспівування призначили на 12 годину дня. Попрощатися із покійним приїхали як однополчани , так і друзі та ковалі з різних куточків України.
Траурна процесія розтягається більш як на кілометр.
На траурному мітингу із вступним словом виступив голова районної ради Анатолій Карбан.
Пояснює, 31 липня під Шахтарськом загинув старший лейтенант 25 аеромобільної штурмової бригади Петро Федоряка разом з бійцями свого зводу.
/Files/images/Катерина жук.jpg « Шановна громада ,я просив би почесну варту, яка із автоматів виконує вогонь на вшанування нашого бійця, побратима Петра, вести в бік східного кордону .Коли гинуть кращі ,важко говорити. Але гинуть вони тому, що дійсно є кращі ,вони попереду, вони найяскравіше сяють. Загинув патріот України ,патріот рідного села Трудолюб», – каже Анатолій Карбан.
Говорить, сьогодні ми вшановуємо пам’ять Петра як воїна, вшановуємо пам'ять Петра як майстра, як засновника ковальської гільдії , як вчителя, як вихователя,як наставника для підростаючого покоління .А ще люблячого тата , дідуся, а ще доброго товариша та побратима.
«Петро завжди був позитивною людиною ,тому саме завдяки його ініціативі і закуповувався метал ,з якого кувалися бронепластини для бронежилетів вояків, в тому числі і 25 аеромобільної. Коли він говорив: «Я мушу щось зробити для держави Україна», то завжди вживав термін: «Ми ж українці». І гасло ,бійців, воїнів-десантників «Якщо не ми то хто»– стало викарбуваним гаслом його життя.
Далі слово бере Шахворостівський сільський голова Валентина Марюта.
Коротко розповідає про життєвий шлях Петра Федоряки.
У 1981 закінчив Андріяшівську середню школу Роменського району Сумської області .У 1986 закінчив Харківський державний університет імені Карабіна за спеціальністю математика. Працював викладачем в ПТУ, учителем інформатики та математики в Трудолюбівській школі . Голова обласної комісії і член всеукраїнської комісії з перевірки олімпіадних завдань з інформатики .Автор численних робіт і задач. З 2000 року приватний підприємець , коваль .
«Із його ініціативи створена гільдія майстрів України «Коло». Федоряка Петро Вікторович є ініціатор і організатор міжнародного фестивалю ножових майстрів «Трудолюб» ,який проводився щорічно в селі Трудолюб Миргородського району, де проживає сім’я Федоряків .Кузня Перта ,та гільдія майстрів «коло» є постійним учасником різних фестивалів, конкурсів ,виставок»,– говорить Валентина Марюта.
Пояснює, Петро Федряка брав участь у заходах ковальського мистецтва не лише в Україні, а й в Австрії, Польщі, Ізраїлі.
Петро Федоряка загинув на Донбасі 31 липня у ході АТО .Тіло Федряки (місце контролювали бойовики) вивезти не могли, тому його вкинули в воронку від снаряду і присипали.
Робив ножі й клинки періоду вікінгів, Середньовіччя, Київської Русі. Дамаск варив власноруч у горні власної кузні. Мав більше 100 учнів, котрих навчив ковальської справи. Петро Федоряка був великим патріотом України. Перебував на Майдані. На війну пішов добровольцем в першій хвилі призову.
15 вересня Петру Федоряці виповнилося б 50 років.

Вічна пам’ять ГЕРОЮ!

/Files/images/трудолюб.jpg/Files/images/трудолюб-1.jpg/Files/images/трудолюб-2.jpg/Files/images/трудолюб-3.jpg/Files/images/трудолюб-4.jpg/Files/images/трудолюб-5.jpg/Files/images/Трудолюб-6.jpg/Files/images/трудолюб-7.jpg/Files/images/трудолюб-8.jpg/Files/images/трудолюб-9.jpg /Files/images/трудолюб-10.jpg/Files/images/трудолюб-11.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 1009

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.