Повернутися до звичайного режиму

ПУТІН НА ЛОПАТІ, ТО Ж РОСІЯ СКОРО СТАНЕ ІНШОЮ.

Із 22 по 27 червня в Опішні провели п’ятий національний фестиваль ковальського мистецтва «ВакулаФЕСТ-2015.

На нього приїхали ковалі із різних куточків України. Відвідувачі могли спостерігати за роботою ковалів, бачити як народжується той чи інший витвір мистецтва із заліза.

Особисто мене зацікавила лопата з написом "Путін ла -ла -ла", до якої періодично підходили туристи та фотографувалися. То ж я вирішила поспілкуватися із автором цієї роботи. Ним виявися Едуард Науменко із Сум.
– Ви не любите Путіна?
– Я людина, яка не любить Путіна, але нормально відноситься до росіян. Я сам російськомовний,– розповідає російською коваль.

– У Росії маю багато друзів, але на даний момент вони настільки зомбовані своїм телебаченням, що вважають нас фашистами. Ті /Files/images/Бойко.jpg друзі, які приїзжають.., їх не можна ні в чому переконати. Побував у різних куточках України. У Західну Україну їзджу. Там чудові, доброзичливі люди.
У свій час я викував хрест із написом "Партія регіонів». Це було тоді, коли обвісили податками пенсіонерів, яким і так жити не було на що. Пройшов у Сумах мітинг незадоволених і цей хрест забили в землю перед міськрадою. Але на другий день його вже там не було. Хтось прибрав. Але "Партія регіонів" також недовго побула, 3 роки чи скільки там...і не згадують про неї вже. Надіюсь, і з "Єдиною Росією" буде те саме, і з Путіним також.
– Лопату куплять і..?– спонукаю коваля до розмови.
– Чи куплять– не важливо, головне, щоб люди цією енергією зарядились. І буде те, що я кажу.
– Що символізує ця лопата сама по собі? В неї й держак якийсь не такий, короткий і кривий.
– Символізує владу, яка на брехні довго не протримається. Рано чи пізно росіяни прозріють і покінчать із цією владою. Вони ж самі від неї більше страждать, чим ми.

Ось лопату розглядають чоловік та жінка. «Путін на лопаті, то ж Росія скоро стане іншою»,– каже чоловік своїй супутниці.
Хочу зауважити, що не лише чоловіки проявили себе в ковальському мистецтві, але й дівчата. Я познайомилася з Музичко Нікою, яка на фестиваль у Опішню приїхала зі Львова
– На кого ви навчались і як обрали цю професію?

– Взагалі, я скульптор за освітою. Моя тема – це об'ємно-просторова пластика з різних матеріалів. До цього з каменем працювала, а зараз пробую себе в ковальстві. Дуже цікаво, подобається. Працюю зі звичними інструментами - з болгарками та молотками. Але матеріал зовсім інший.
– Як давно почали займатися ковальством?
На фестивалі ковалів я вперше, а взагалі спробувала себе в ковальстві десь біля року тому. Звертаю увагу на скульптуру у вигляді чоловіка та жінки і цікавлюся у Ніки, що вона собою символізує.
– Це, можна сказати, заклик типу: "Кохайтеся". Адже козацькому роду немає переводу,– пояснює дівчина.

Навіть дощ, що періодично накрапав, не зупиняв шанувальників ковальського мистецтва від споглядання того, як народжуються в умілих руках майстрів шедеври мистецтва.

Гран-прі журі присудило ковалю Володимиру Вишневецькому із Полтави за роботу «МОДУЛЬ УНІВЕРСУМ»

А львів’янин Мар’ян Калічак отримав 1 місце у номінаціях «Символ оновленої України» та «Гармонія буття» за роботи «Єдність вільних птахів» та «Хаос і Логос».

/Files/images/vistavka/К-0.jpg/Files/images/vistavka/К-5.jpg /Files/images/vistavka/К-1.jpg/Files/images/vistavka/К-3.jpg /Files/images/vistavka/К-2.jpg/Files/images/vistavka/К-6.jpg/Files/images/vistavka/К-7.jpg/Files/images/vistavka/К-8.jpg/Files/images/vistavka/К-9.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 273

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.