У МИРГОРОДІ "СКУВАЛИ" СЕРЦЯ МОЛОДИМ

Минулої суботи у Миргороді провели другий Український ковальський фестиваль ножових майстрів.

Цьогорічний фестиваль присвячений пам’яті загиблого коваля-зброяра, співорганізатора першого ковальського фестивалю ножових майстрів 2013 року, Петра Федоряки.

/Files/images/korespondenti/Савенко Катя. ориг..jpg Саме дружина Петра - Валентина і взяла на себе більшу частину роботи по підготовці цьогорічного фестивалю. В містечко майстрів, що на березі річки Хорол, завітали ковалі з різних куточків України.

– Цей фестиваль раніше проходив в Трудолюбі, він був закритий. Проводився чисто для
ковалів і для людей, які близькі до цієї професії. Потім виникла ідея у коваля Петра Федорки провести фестиваль як свято для всіх любителів ковальського мистецтва. Цю ідею підтримав Дмитро Горячкін, один з наших підприємців, – пояснює миргородський міський голова Сергій Соломаха.
Говорить, на першому ковальському фестивалі викували сонячний годинник. Він прикрашає центральну площу міста. У цьому році також ковалі викують сонячний годинник, котрий встановлять в одному із скверів.
Ходячи від горна до горна, я зустріла гостю з Опішні і вирішила поспілкуватися.

Також слухайте: "Інтерв’ю до дня рибалки". Автор: Вікторія МИШАСТА

– Ми з вами зустрічалися в Опішні на «Здвигу-2015». Мене звати Іващенко Ірина, я куратор ковальського фестивалю «ВакулаФЕСТ», що проходить в Національному національному музеї-заповіднику українського гончарства.. Приїхала в Миргород підтримати ковалів, познайомитися з новими ковалями. Думаю, щось перейму для себе, відкрию нові грані ковальської справи.

А ще слухайте: "Репортаж із відкритття Сорочинського ярмарку". АВТОР: Людмила ШЛЯХТА

Ось біля одного із горнів зібралися кілька хлопчиків. Тут діти самостійно можуть спробувати себе у ковальській справі.

– Як тебе звати і скільки тобі років? – поцікавилася в хлопчика, що відійшов від горна.
– Мене звати Богдан Соколик, мені 11 років. Я з міста Миргород.
– Що тебе привело на фестиваль ковалів?
– Мене привело на цей фестиваль бажання подивитися як металічні вироби роблять справжні професіонали, дорослі люди. Тут виготовляють скоби. Я також сам спробував викувати скобу і, можливо, вона врятує життя якомусь солдатові,– пояснює хлопчик.

Теперішній ковальський фестиваль у пам’ять Петра Федоряки був насичений на пізнавальні та розважальні заходи. На фестивалі провели обряд вінчання «Скуємо весілля». Ковальське весілля вирішили зіграти миргородці Вікторія та Мар’ян Кір’яни.

Ось молодим підносять сковані в одне ціле символічні серця молодих.

– Про фестиваль ми і чули, і нас запросили, бо коваль Роман, котрий проводив обряд, це мій кум. Ковалі нам закували наше весілля. Крім скованих сердець, котрі висітимуть біля весільних ікон, нам подарували гачок , на який чіплятиметься дитяча колиска. Також дали ніж, котрий виконуватиме побутові функції на кухні, а ще буде оберегом родини, – пояснює молодий.

Також всі бажаючі могли поуправлятися у стрільбі із лука, у шабельному турнірі, взяти участь у майстер-класі з кування та закалювання клинка.

Петро Федоряка загинув 31 липня 2014 року у війні на Сході. З цієї причині у минулому році ковальський фестиваль не проводили.

/Files/images/kvk/Оброяд весілля.jpg/Files/images/kvk/Спостерігають за обрядом весілля.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 470

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.