У часи німецько-фашистської окупації казали «Слава Україні!»

Із 23 по 27 жовтня група молоді із Миргорода в рамках програми національних обмінів побувала у прекрасному місті Одесі.

Там для науковців, працівників бібліотек, вчителів-істориків, студентів презентували фільм «Миргородський притулок-табір смерті та книги «Історія у документах з додатками і «Спецповідомлення СД, СС, НКВС». /Files/images/korespondenti/Стельмашова.jpg

– Гібридна війна Росії проти нашої держави триває вже не один рік. У Кремлі свідомо перекручують історію. Це стосується як голодомору, так і подальших подій в Україні.

Для прикладу візьмемо пресу часів німецько-фашистської окупації.Так, при німецькій окупації і людей знищували, і наругу над людьми чинили, і хати спалювали та навіть цілі села палили. Але є й інший, як кажуть, бік медалі.

Німецька окупаційна газета «Дніпрова хвиля» за жовтень 1941 року. Мала тираж до 16 тис. екземплярів. І в цій газеті друкують «Марш українських націоналістів». Якби його надрукували за радянської влади, то працівників редакції просто б розстріляли.

Ще одне. зараз про це мало хто знає, але в часи німецької окупації часто можна було зустріти гасло «Слава Україні».

Скажімо, у газеті «Життя Зіньківшини» за 10 січня 1942 року надрукували статтю «До праці, панове учителі», котра закінчується словами:

«З урочистим співом «Ще не вмерла Україна» відчинимо двері Української національної школи для наших дітей! Слава Україні!».,– розповідає керівник творчої групи вихованців СЮТ, історик, журналіст Микола Марченко.

Пояснює, був голодомор, потім була німецька окупація. У голові не вкладається, як у часи війни іноді люди жили краще, ніж у 30-их роках. Цікава статистика.

Держмаєток «Декабристи» на Полтавщині. Це типу ще нещодавніх держрадгоспів. Червень 1943 року. У цьому маєтку працюють 62 родини. Більшість працівників тримають корову, у кожній родині мають порося. Кожному працюючому виділили по 15 соток землі, а утриманцям по 7 соток. Працездатним виділяють по 600 грам хліба. Кожній дитині до 5 років видають по 0,5 літра молока. І це в часи німецької окупації. Як цю статистику можна спів ставити із подіями 1932-1933 років?

– Ми готували фотовиставку про голодомор на Полтавщині 1932-1933 років, проводили презентації фільму та додатків до книги «Історія у документах». Це копії газет , що видавалися в Україні під час німецької окупації. Я презентувала газету за 1942 рік, мої колеги презентували газети за 1941 та 1943 роки. Керівник нашої творчої групи Микола Марченко презентував книги, а також брав участь у презентації фільму та підготовці фотовиставки,– розповідає учасниця поїздки Юлія Наконечна.

У ході презентацій у відділи ООУНБ, на кафедру історії Одеського національного університету, в Одеський історико-краєзнавчий музей, в Одеський обласний інститут удосконалення вчителів та вчителям-історикам навчальних закладів Одеської області було передано більше 100 екземплярів «Історії у документах» та «Спецповідомлень СД, СС, НКВС», а також передано для показу у місцевих школах копії фільму «Миргородський притулок-табір смерті».

А ще ми познайомилися із культурно-історичним надбанням Одеси та області. Побували у кількох музеях та виставкових залах.

Зокрема, у Одеському історико-краєзнавчому музеї науковці нам розповіли про голодомор на Одещині в 1932- 1933 роках та показали відповідну експозицію. Також розповіли про історичне та культурне життя Одеси в 18-20 століттях.

Ще хотілося б сказати, що наша поїздка та презентації здійснені у рамках Програми національних обмінів за фінансування Європейського союзу та національного фонду підтримки демократії (США).

/Files/images/vistavka/п-1.jpg/Files/images/vistavka/п 9-1.jpg/Files/images/vistavka/п-7.jpg/Files/images/vistavka/п-5.jpg/Files/images/vistavka/п-4.jpg /Files/images/vistavka/п-2.jpg/Files/images/vistavka/п9-2.jpg/Files/images/vistavka/п-9.jpg/Files/images/vistavka/п-8.jpg/Files/images/vistavka/п-10.jpg/Files/images/vistavka/п-11.jpg/Files/images/vistavka/п-12.jpg/Files/images/vistavka/п-13.jpg/Files/images/vistavka/п-6.jpg/Files/images/vistavka/п-19.jpg/Files/images/vistavka/п-15.jpg/Files/images/vistavka/п-16.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 1353

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.