У ПЕРІОД НІМЕЦЬКОЇ ОКУПАЦІЇ НА ПОЛТАВЩИНІ ВИДАВАЛИ БІЛЬШЕ 10 ГАЗЕТ

У період німецько-фашистської окупації преса була головним способом підтримки зв’язку з народом, впливом на громадську думку та місцем висвітлення нових указів та розпоряджень.

/Files/images/vistavka/Газети Кременчук оригінал.jpg/Files/images/vistavka/Газети Миргород оригінал.jpg/Files/images/vistavka/Газети Полтава оригінал.jpg

На Полтавщині у перші місяці німецько-фашистської окупації 1941-1943 років з'явилися нові місцеві газети. Причини виникнення були різні: одні були створенні спонтанно, щоб задовольнити спрагу населення за рідним словом, в інших – окупаційна влада вбачала роль преси для насадження фашистської ідеології,– розповідає Марина Безпальченко, автор наукової роботи " Тематика та жанрова різноманітність матеріалів у газетах Полтавщини періоду німецької окупації 1941-1943 рр".

Пояснює, німецько-фашистські загарбники висували суворі вимоги щодо змісту друкованих матеріалів. Деякі з них: поняття «Україна» застосовувати лише у територіальному, а не в державному значенні; «Рейх» – захисник, а не союзник України; німецькі збройні сили є не окупантами, а рятівниками; про Адольфа Гітлера потрібно було говорити з додаванням словосполучення «фюрер-визволитель». Але працівники редакцій та журналісти прагнули чесно виконувати свій професійний обов’язок, утримувати національний характер газет, в яких досить часто з’являлися статті з історії України, матеріали краєзнавчого характеру, спогади про Голодомор, розкривалися теми освіти та культури .

Для цього до засобів масової інформації залучалися представники української духовної опозиції, які протягом довгих років не мали права розголошувати таємниць, а повинні були щиро закликати до помсти сталінському режимові.

Також не можна було підіймати теми національної політики, яка б пробуджувала у свідомості людей народний дух і спонукала до визвольного руху з метою незалежності.

Багато національно свідомих українців не корилися такому стану речей.

До таких редакторів та журналістів застосовувалися репресії, зокрема загинув у катівнях гестапо редактор кременчуцької газети «Дніпрова хвиля», український патріот П. Щепанський за розміщення на сторінках газети національного гімну України. У місті Миргород працівників редакції газети « Відродження» було звільнено з роботи, а діяльність самої газети заборонили. Тому замість неї з'явилася газета «Миргородські вісті» .

Працюючи у Державному архіві Полтавської області, ми встановили, що газети, котрі видавалися в різних районах Полтавщини , друкувалися із різною періодичністю.

Одні виходили двічі на тиждень, наприклад, « Життя Зіньківщини» у Зінькові, « Лохвицьке слово», « Вісті Лохвиччини» у Лохвиці, «Відродження» у Миргороді; деякі тричі, зокрема « Дніпрова хвиля» у Кременчуці, «За краще життя» у Хоролі; інші щодня, крім суботи та неділі (« Вечірній листок» у Кременчуці). До того ж деякі із них не мали інформації про тиражі. Найбільшими тиражами виходили газети« Дніпрова хвиля» (тираж від 8000 до 24000 екземплярів) та « Голос Полтавщини» (тираж в різні періоди 16000–16600 екземплярів).

Загалом на теренах Полтавської області у 1941–1943 рр. видавалися такі газети:

« Вечірній листок» видавали у 1942-1943 рр. в Кременчуці.

«Вісті Лохвиччини». Виходила протягом 1942-1943 рр. в Лохвиці.

« Гадяцька газета». Виходила у 1942-1943 рр. в Гадячі.

« Голос Полтавщини». Газета видавалася із жовтня 1941 по вересень 1943 року у Полтаві.

« Дніпрова хвиля». Виходила протягом 1941–1943 років у Кременчуці.

« За краще життя». Газета виходила у Хоролі в 1942 році.

«Життя Зіньківщини». Газета видавалася у Зінькові протягом 1941–1942 років.

«Лубенський вісник». Дана газета виходила у 1942-1943 рр. у Лубнах. До цього видавалася газета « Рідне слово».

«Лохвицьке слово». Видання існувало із 1941 по квітень 1942 року у Лохвиці . Далі світ побачило під назвою «Український часопис міста і села».

«Миргородські вісті». Газета видавалася в 1942–1943 роках. До цього у Миргороді виходила газета під назвою «Відродження».

«Рідна нива». Газета Пирятинської округи. Видавалася з кінця 1941 до вересня 1943 року у Пирятині.

«Хорольський вісник». Виходила в 1943 році в Хоролі. У 1941-1942 рр. ця ж газета мала назву «За краще життя».

«Вечірній листок. Найновіші щоденні вісті». Дана газета виходила в Кременчуці у 1942 році.

Ще у фондах державного архіву знаходяться газети « Вісті для українських селян» та « Набат. Вестник добровольческих отрядов». Ні одна, ні інша газети не мають вказівки на місце видання. Також встановлено, що « Набат. Вестник добровольческих отрядов», єдина газета з відомих на Полтавщині того періоду, що видавалася російською мовою.

Зрозуміло, що не всі випуски газет збереглися. Це залежало від багатьох чинників.

При відступі німецьких військ багато документів і, зокрема, газет було просто знищено свідомо чи під час пожеж. А ще уцілілі екземпляри газет, що видавалися в часи німецької окупації, під час захоплення редакцій радянськими військами також знищувалися. Крім того свідомо знищувалися газети, що знаходилися у приватних руках через боязнь бути звинуваченими у зв'язках із німцями.

Потрібно зазначити, що частина екземплярів газет періоду німецької окупації Полтавщини 1941–1943 років можуть знаходитися в державних архівах інших областей. Бо державні органи окупованих територій при відступі німців вивозили своє майно та устаткування, зокрема, і підшивки газет.

До речі, наукова робота " Тематика та жанрова різноманітність матеріалів у газетах Полтавщини періоду німецької окупації 1941-1943 рр." має багато фактичного матеріалу про соціально-економічний стан Полтавщини того періоду, культурно-освітні та медичні аспекти життєдіяльності громад.

Кiлькiсть переглядiв: 873

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.