ТО ЧОМУ МИ РОЗМОВЛЯЄМО РОСІЙСЬКОЮ?

Раніше люди обмінювались інформацією за допомогою жестів і звуків, ми ж маємо мову. З давніх давен люди, що жили на одній території, спілкувалися своєю мовою. Зараз майже нічого не змінилося: в Німеччині розмовляють німецькою, у Франції - французькою, у Польщі- польською. То чому ж ми часто використовуємо російські слова замість українських чи спілкуємося російською?/Files/images/korespondenti/Карина Гоністратенко.jpg

Після поділу Речі Посполитої більша частина України опинилась під владою Російської імперії. Їхня політика сприяла заселенню наших міст російськими чиновниками, військовими, купцями, торговцями й робітниками. Відсоток українців у містах весь час зменшувався й зрештою більшість міст України стали чужомовними.

До того ж відбувалося закріпачення селян, а пани розмовляли російською, тому селяни поступово вивчали цю мову.

За спеціальним царським указом були заборонені усі україномовні школи, а згодом розгромили Кирило-Мефодіївське братство та заборонили найкращі твори Шевченка. Далі прийняття Емського указу, який забороняв друкування українською. Згодом заборонили і театральні вистави українською.

Згадаймо часи СРСР, коли російська мова мала статус офіційної. У школах викладалась російська мова і навіть зарплата вчителям російської мови була вищою, ніж вчителям української . Уся політична верхівка розмовляла російською, телепрограми використовували російську, більшість бланків документів та й самі документи писали російською. Тож наш народ був змушений використовувати цю мову.

Та й зараз часто можемо почути російську мову або русизми.

Люди слухають російську музику, дивляться фільми, серіали, мультфільми озвучені російською. До того ж і в Інтернеті частіше зустрічається російська мова. А інтернет- це формат контактів, отримання інформації якраз моїми ровесниками, тобто тими, хто будуватиме Україну в майбутньому. Чомусь влада про це не задумується.

Розумію, що Росія у кілька разів більша й на її території проживає більше людей, що здатні створювати інформаційні продукти.Але ж не потрібно забувати про так звану гібридну війну, котру Росія цілеспрямовано веде проти нашої держави.

Українська мова подолала безліч перешкод, поборола всі укази й заборони. Цінуймо те, що маємо і використовуймо нашу рідну, солов'їну мову.

ПС. До речі, згідно останнього дослідження Фонду “Демократичні ініціативи” та Центру Разумкова 73,4% українців вважають українську мову рідною, при цьому 22% вважають рідною російську. Цікаво те, що на Сході України російську вважають рідною мовою 49, 7% опитаних.
Кiлькiсть переглядiв: 595

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.