КОРУПЦІЯ В УКРАЇНІ. ЧИ МОЖЛИВО ПОДОЛАТИ?

На жаль українські реалії такі, що боротьба із корупцією виглядає боротьбою Дон Кіхота із вітряками з відомого роману. І все ж головною рушійною силою в боротьбі із корупцією є прості громадяни. Людям не вистачає згуртованості у відстоюванні своїх прав. Та все ж , як показують останні події (боротьба із газовою мафією) така згуртованість можлива.
/Files/images/korespondenti/Карина Гоністратенко.jpg Боротьба з корупцією є однією з найважливіших умов для захисту прав людини. Від народження людина має певні права. Право на життя, освіту, на свободу і т.д.

Згадаймо 19-20 ст.,коли було поширене рабство, кріпацтво, тяжкі умови праці. Вже тоді люди зрозуміли, що це не може продовжуватися, і почали діяти. Англія і Франція підписали Паризький договір задля припинення работоргівлі.

А в 1919 р. утворили Міжнародну організацію права. Вона розвинула систему міжнародних стандартів праці, що відстоювали пристойну і продуктивну працю, свободу, рівність, безпеку і гідність.

Жахливі звірства, скоєні під час Другої світової війни, у тому числі голокост і масові воєнні злочини, спричинили виникнення Статуту Організації Об’єднаних Націй, створивши права людини такими, які нам відомі зараз.

Статут передбачає , що основним завданням ООН є «позбавити прийдешні покоління від лиха війни» і «знов утвердити віру в основні права людини, гідність і цінність людської особистості, рівноправність чоловіків і жінок».

Загальна Декларація прав людини, що була підписана у 1948 році, і по сьогодні є глобальним інструментом із захисту прав людини. Хоча вона досі не є юридично обов’язковою, але вплинула на безліч людей. Зараз ми все ще боремося, за рівність, щоб ніхто не зважав на стать, колір шкіри, релігійні переконання.

Завдяки діям людей десятки чи сотні років тому, ми зараз творимо новітню історію.

Кожен з нас може працювати ким завгодно, незважаючи на соціальне становище, стать, місце проживання. Ми можемо подорожувати, розвиватись, створювати нове. Жити для задоволення, слідувати за мріями і досягати не бачених висот.

Україна пережила гноблення, кріпацтво, голодомор, війни. А війна на Сході країни триває і по сьогоднішній день. Хто як не українці розуміють значення рівності та справедливості, значення прав людини.

Із 1991 року і до тепер Конституція - головний законодавчий документ України. Вона визначає права та свободи людини та громадянина, які держава зобов'язана захищати.

Проте виникла корупція (використання особою, наданих їй службових повноважень за для власної вигоди), яка порушує основні принципи прав людини.

У 2012 році міжнародна аудиторська компанія Ernst & Young ставила Україну в трійку найбільш корумпованих країн світу разом з Колумбією та Бразилією. Чи так це погано?

Корупція порушує Статтю 24 Конституції. Громадяни України мають рівні конституційні права і свободи і є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Але яка може бути рівність, коли для того, щоб пройти якусь перевірку з майнових прав, статутної діяльності чи просто отримати дозвіл або довідку, то потрібно дати хабаря. І стає зрозумілим, чому люди з великим достатком не мають проблем.

Через корупцію уповільнюється розвиток країни та компаній, знижується кількість ефективних приватних власників. Неефективно використовуються бюджетні кошти, зокрема при розподілі державних замовлень та пільг. Від цього страждає вся держава.

Ще одна важлива ланка у життєдіяльності корупціонера - суд. Люди, у яких є гроші, просто відкупляться, а постраждалим нічого не залишається, як змиритися. Це є прямим порушення статті 55, де говориться, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

І кілька слів про освітні заклади. Адже без освічених людей країна не буде розвиватись. Раніше (до запровадження ЗНО) під час вступних іспитів процвітала корупція. Часто у престижні ВНЗ вступали лише ті, хто заплатив хабар, що є порушенням статті 53 Конституції, яка констатує, що кожен має право на освіту. Громадяни мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних навчальних закладах на конкурсній основі.

З появою ЗНО рівень корупції впав, адже не можливо заплатити комп'ютеру, який перевіряє тести.

Коли чиновники беруть хабаря, вони порушують одразу кілька статей Конституції.

Як боротися? Дійсно, як захистити свої права? Вважаю, що не потрібно мовчати. Якщо ви стали свідком корупційних дій, то повідомте у поліцію. Не спрацювало, повідомляйте у вищі органи, антикорупційне бюро, звертайтесь в міжнародні організації.
Все залежить від кожного із нас...
Кiлькiсть переглядiв: 258

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.