ПРОБЛЕМИ СУЧАСНИХ ПІДЛІТКІВ. НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ

Іноді від дорослих можна чути : « Та які у тебе можуть бути проблеми?» , « Це ти ще не знаєш, що таке справжня проблема! », «А я у твоєму віці цим навіть не переймалась! ». Багато таких та подібних фраз чув, мабуть, кожен підліток. Чомусь деякі вважають, що це все самонавіювання, вигадки. Тож спробую розвіяти міфи для тих, хто знецінює проблеми інших.

/Files/images/korespondenti/Анастасія Зайченко.jpg Напевно ні для кого не секрет, що підлітковий вік це дуже складний період. Багато хто із дітей хоче показати себе більш «крутим», виділитися серед ровесників і починає знущатись над іншими. Але чомусь вони не усвідомлюють, що такою поведінкою просто морально вбивають інших. Бо так звані жертви можуть відчувати брак впевненості у собі, проблеми з висловленням власної думки, що веде до відсутності спілкування з іншими та формує соціофобію.

Деякі підлітки із-за булінгу навіть закінчують життя самогубством. Тож чи варто знущатись над іншими заради сумнівної «крутості»? Очевидно, що ні!

Якщо ви зіткнулись з булінгом, або ваш друг чи знайомий потерпає від цього, то не мовчіть. Говоріть про це вчителям, представникам соціальних служб чи поліції.

Багато дітей хоче самовдосконалюватись або якось змінювати себе. Чи то зовнішньо ,чи то зсередини. Але є такі батьки, що не дозволяють це робити і вважають, що лише їхня думка є правильною.

Часто діти змушені займатися тим, що їм не цікаво. Наприклад, дівчинка хоче займатись легкою атлетикою, але її мати вирішила, що раз вона не стала балериною, то її донька повинна відвідувати хореографічну студію. Але це ж не правильно!

Дитина це така ж особистість, як і інші, зі своїми думками, мріями, переживаннями. Тож дослухайтесь до неї та не ігноруйте її.

Знаю одну дівчину, яка в Миргород приїхала з мамою кілька років тому із Донбасу. Однокласники її ігнорували, трималися від неї осторонь. Але ж діти, що постраждали під час воєнних дій на сході України чи у ході тимчасової окупації АР Крим нічим не відрізняються від нас із вами. І замість того, щоб допомогти таким підліткам адаптуватися по новому місцю проживання їх іноді цькують. А спробуйте поставити себе на їх місце. Вам би приємно було, коли б до вас відносилися подібним чином?

І насамкінець хочу сказати, шо проблеми дітей та підлітків такі ж серйозні, як і проблеми дорослих. Єдине, що дорослі мають більший життєвий досвід, а значить легше їх вирішують. І про це не потрібно забувати.
Кожен може зіткнутись із проблемами незалежно від віку, статусу, матеріального стану. Будьте чемними, не знецінюйте проблеми інших і, якщо маєте змогу, залюбки допомагайте!
Кiлькiсть переглядiв: 298

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.