СОЦМЕРЕЖІ, ІНТЕРНЕТ І ПРОБЛЕМИ ПІДЛІТКІВ

Світ швидко розвивається. Вже зараз наше дитинство не схоже на дитинство наших батьків. Діти і підлітки зараз мають більше можливостей, свободи.

/Files/images/korespondenti/Карина Гоністратенко.jpg Сучасна молодь бореться за свої права, за рівність, займається волонтерством. Але з появою нових можливостей виникли й нові проблеми.

Я виділила три, на мою думку, найважливіші проблеми.
За даними міжнародного дослідницького проєкту ESPAD, у 2019 році лише 6,7% опитаних підлітків в Україні не користувались соціальними мережам. Майже 45% підлітків проводять у соціальних мережах до 3 годин на день, а ще приблизно 50% – 4 та більше годин.

Чому це є проблемою? При інтернет-залежності, людина майже весь свій час витрачає на гаджети. Це впливає на здоров'я: погіршується зір, можливе ожиріння та слабкість. Люди замикаються, менше часу проводять з друзями та сім'єю. Погіршується рівень навчання.

Також читайте "КОРУПЦІЯ В УКРАЇНІ. ЧИ МОЖЛИВО ПОДОЛАТИ?"

Я поспілкувалася із подругою Вікторією Радченко.
– Віка, скільки часу в день ти витрачаєш на Інтернет?
– Кожного дня по- різному. Іноді майже весь день, а іноді 3-4 години. Я намагаюся більше гуляти на вулиці чи займатися чимось корисним.
– Але це однак багато, на шо ти витрачаєш час у Інтернеті?
– Частіше за все це розваги: соц. мережі, Тік Ток, іноді граю в ігри. Також використовую інтернет, щоб підготуватися до уроків чи знайти цікаву та корисну інформацію.
– Зрозуміла. А чи вважаєш ти потрачений в Інтернеті час проблемою?
– Думаю, що так. Було б краще, якби я витрачала менше часу на не потрібну інформацію, але перебороти себе складно. Мабуть це вже розвинулася певна залежність від Інтернету.

Однією з найбільших проблем сучасного суспільства є булінг. Булінг - це агресивна і вкрай неприємна поведінка групи дітей по відношенню до іншої дитини. Не рідко, саме через цькування однолітками, підлітки вдаються до самогубства чи просто стають замкненими чи навпаки, агресивними, гірше починають навчатися.

Психологічне та фізичне насилля, якому піддається дитина, мають величезний вплив на неї та її майбутнє. Бо є велика ймовірність виникнення у подальшому проблем із самооцінкою та самореалізацією в житті.

Булінг - це найжахливіший спосіб показати свою важливість і перевагу над іншими. На жаль, іноді доводилося спостерігати прояви булінгу серед знайомих. Добре, що їх вчасно вчителі чи батьки зупиняли.

/Files/photogallery/719/img_news_ebook.jpg Ще одна проблема, це погіршення зору. В 21 столітті, епоху технологій, поганий зір – не рідкість. Кожного дня з ранку і до пізнього вечора ми користуємося телефоном. Переглядаємо новини, відеосюжети , фільми, граємо в ігри. Багато людей працює в Інтернеті, а дехто просто замінив звичайний шопінг на онлайн.

Зір – надзвичайно важливий орган чуття, завдяки зору ми отримуємо 80% усієї інформації. Тож його погіршення ускладнює життя.

Чотирнадцятирічна Карина Євтєєва вже майже рік має проблеми з зором.
–Я помітила, що мій зір погіршився, ще взимку минулого року. Весною пішла до лікаря, який це підтвердив. Думаю, що зір погіршився через високе навантаження. Кожного дня я користувалася телефоном і багато читала, – розповідає Карина.

Говорить, окулярами поки що не користується. Хоч іноді не впізнає людей на вулиці чи не бачить деяких слів на дошці.

Потрібно пам'ятати, що кожен з нас вирішує як жити, тож треба аналізувати свої вчинки і не бути легковажним. Усі вище перераховані проблеми можна подолати або уникнути. Все залежить від кожного із нас.
Кiлькiсть переглядiв: 304

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.