«Поки клюватиме , доти банда керуватиме» – у Миргороді вшанували пам’ять Героїв Крут

Сьогодні у Миргороді провели мітинг до Дня пам’яті Героїв Крут.
12 година дня. У сквері біля пам’ятника козаку , не дивлячись на сильний мороз та пронизливий вітер, зібралися місцеві мешканці.
«Я дуже вдячний всім, хто пам’ятає нашу історію. Ми маємо право на свою історію, ми маємо право на своїх героїв. І ми шануємо тих хлопців, котрі полягли у такий лютий мороз під Крутами, стоячи проти озвірілої п’яної п’ятитисячної армії Муравйова, яку Ленін послав в Україну. Наймолодшому із тих, хто лишився лежати під Крутами на снігу, було лише 15 років. Серед них були і миргородці. Зокрема, Микола Лизогуб, котрий зайшовши до гімназії імені Кирила і Мефодія сказав: «Хлопці, хто за Україну, записуйтеся. Завтра вирушаємо на фронт. Після того 600 юнаків стали до бою. І цілий день тримали оборону»,– говорить історик Анатолій Карбан.
«Великого сенсу у бою під Крутами не було. Лише на кілька днів було відстрочено евакуацію Києва та його взяття більшовиками. Але ті, хто поліг під Крутами показали нам, що ми здатні народити тих дітей, які боронитимуть Україну до останнього подиху. Проводячи паралель із сьогоденням, я згадую хлопців, які лягли на майдані, які загинули від кулі чи то «Беркуту», чи то військових, але тієї сволоти, котра зазіхнула на цвіт української нації. От говорять, хіба це хлопці-українці, якщо один вірмен, а інший білорус. Мені байдуже, хто її захищає, мені не байдуже, хто на неї нападає»,– звучить із мегагофона.
Люди слухають виступаючих. Кілька чоловік біля пам’ятника Козаку стиха перемовляються.
«Все правильно. Ті стояли в люті морози, а ці московські шавки із людей знущаються. Те, що людей на морозі догола роздівають, то ригів з комуністами не турбує. І те , що тітушки людей калічать – теж. Їх Ленін турбує. Готові за пам’ятник цьому бузувіру кров людську проливати. Гітлерівці і ті в такі морози навіть комісарів більшовицьких ніколи догола не роздівали»,– каже якийсь чоловік.
« А в Інтернеті вже є інформація, що кримінальні авторитети по СІЗО та зонах об’явили майданців «політичними», не дивлячись якої вони масті, а у тітушок тепер будуть проблеми. Будь-який контакт із міліцією буде розцінюватися як «контакт кумівський» і їх будуть вважати козлами»,– говорить його товариш.
До мітингуючих збоку універсаму «Сільпо» підходять кілька осіб із прапорами партії «Удар» Віталія Кличка.
«Я був у Полтаві. От кажуть, приїхали якісь западенці, банда якась і захопила обласну держадміністрацію. Подивився , то студенти, молодь наша, шістнадцять год їм, вісімнадцять год. Да, вони бігають з битками, бо в молоді грає кров. Я з одним побалакав, поспілкувався, да вони молоді, завзяті, але вони не бандюгани, це діти, котрі хочуть свободи, волі для України. І це наше майбутнє»,– розповідає голова фермерів Миргородського району Віктор Галич.
До слова запрошують поетесу Раїсу Карюк. Жінка зачитує вірш про сьогодення України.
«Миша – в мишоловку, риба – на гачок. Старі злидні – по пайок. Поки клюватиме, доти банда керуватиме»,– каже.
У одного із учасників мітингу вітер із рук вириває прапор Євросоюзу і відкидає вбік. Чоловік знову бере його у руки і високо піднімає над головами людей.
Координатор Миргородського євро майдану Василь Третецький говорить, що зараз багато миргородців живуть на майдані, багато хто здає для нього гроші, продукти харчування, речі. Роблять усе можливе, щоб ми мали завтра краще майбутнє.
Також повідомляє, що сьогодні зранку вже вдруге за останні кілька днів пробували відрядити до Полтави 20 чоловік працівників міліції для розгону Полтавського Євромайдану. Але місцеві активісти знову завадили це зробити.
Звучить пропозиція вшанувати Героїв Крут хвилиною мовчання. Кілька чоловік пробують запалити свічки та лампадки. Але сильний поривчастий вітер їх гасить.
Під кінець мітингу присутні співають «Ще не вмерла України ні слава, ні воля».

/Files/images/Крути.jpg/Files/images/Крути-1.jpg/Files/images/Крути-2.jpg/Files/images/Крути-3.jpg/Files/images/Крути-5.jpg/Files/images/Крути-7.jpg/Files/images/Крути-8.jpg/Files/images/Крути-9.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 249

Коментарi

  • kz

    2014-01-30 12:01:15

    та так -та так. Головне, щоб замість одного царя не став інший- ще гірший цар...

  • Петро

    2014-01-29 21:20:46

    100500...

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.