Повернутися до звичайного режиму

Як дізнатися чи тебе обманюють, чи тебе люблять, як до тебе відносяться?

Чи можна дізнатися, як оточуючі до нас відносяться. /Files/images/Діана Бойко.jpgВиявляється, частково можна. І можна це зробити, знаючи особливості невербальної комунікації, якщо можна так висловитися «невербального спілкування». То ж як сприймають таку додаткову інформацію середньостатистичні підлітки. Я вирішила взяти коротеньке інтерв’ю у своєї ровесниці Оксани Стоян.

– Оксано, як ти вважаєш, що може більше розповісти про Людину: чи те, що вона говорить, чи все ж таки «мова» тіла?– цікавлюся.

–На мою думку, слово може багато чого сказати, але не має гарантії, що воно правдиве, а жести та певні рухи в більшості випадків не контрольовані і тому більше розповідають про внутрішній світ людини.

– А як саме ти дізнаєшся про гарне ставлення до тебе? По чому це видно?

– Якщо людина , з якою я спілкуюся, не викликає напруження, якогось дискомфорту, дивиться мені в очі, а не по сторонах, і погляд щирий, то це мене розслабляє.

– А чи відчувала ти коли-небудь, що тобі брешуть, насправді не знаючи правди?– запитую

– Так, бувало і таке. Одного разу моя краща подруга почала мене ігнорувати, а потім, коли я почала розпитувати що сталось, вона просто стала говорити, що була зайнята. Але сама хвилювалася, очі опустила до низу, так ні разу на мене й не глянувши. Навіть не могла правильно сформулювати свою думку. А пізніше призналася, що не має бажання зі мною спілкуватися із деяких особистих причин,– пояснює дівчина.

– А як ти розумієш, наприклад, що в тебе хтось закоханий?

– Ооо, в цьому плані я вже спец! Хлопці різні, але поступають однаково. Спочатку постійні несміливі погляди, потім спроба заприятелювати, і тоді уже хлопець постійно хоче мене чи обняти, чи закидає мене компліментами.

А що думають про невербальне спілкування спеціалісти. Розповідає психолог Ольга Шабатієнко.

– Невербальне спілкування приховує дуже багато інформації. Просто потрібно її правильно зрозуміти, оцінити і в сукупності можна отримати певну картину про людину, із якою спілкуєшся. Головне, вчитися аналізувати. Скажімо, людина не дивиться у очі не лише тому, що обманює. Це може бути й із-за скромності.
То що ж означають наші жести чи міміка? Візьмемо посмішку. Вона буває різна.
Скажімо, крива посмішка – це знак контрольованої нервозності. Посмішка при піднятих бровах – готовність підкоритися. Посмішка при опущених бровах - висловлювання переваги. Посмішка без підйому вік – нещирість. Посмішка з постійним розширенням очей без їх закривання – загроза.
Тепер відносно ще деяких невербальних форм спілкування.
Зацікавленість – брови трохи підняті або опущені, тоді як повіки злегка розширені або звужені.
Людина щаслива – зовнішні куточки губ підняті і відведені назад, очі спокійні.
Подив – підняті брови утворюють зморшки на лобі, очі при цьому розширені, а відкритий рот має округлену форму.
Відраза – брови опущені, ніс зморщений, нижня губа випнута або піднята і зімкнута з верхньою губою, очі як би косять, людина наче подавилась.
Підозра – брова піднята, обличчя витягнуте, голова піднята, немов людина дивиться на кого-небудь зверху вниз.
Страх – брови трохи підняті, але мають пряму форму, їх внутрішні кути зрушені і через лоб проходять горизонтальні зморшки, очі розширені, причому нижнє віко напружене, а верхнє злегка піднята, рот може бути відкритий, а куточки його відтягнуті назад. Коли в наявності лише згадане положення брів - це контрольований страх.
Сором – голова опущена, обличчя відвернуте, відведений погляд, очі спрямовані вниз або «бігають» з боку в бік, очі прикриті, а іноді зімкнуті, обличчя червоніє, пульс прискорений, дихання з перебоями.
То ж, як бачимо, невербальне спілкування також може дати багато інформації про людину.
Кiлькiсть переглядiв: 1938

Коментарi

  • sos

    2014-02-02 09:57:38

    А що означає, коли людина із якою говориш, постійно мне мочку вуха...

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.